Sutra počinje 31. Tribina kompozitora

 Ovogodišnja, 31. Tribina kompozitora počinje sutra u Beogradu dodelom najprestižnijih nagrada za kompozitorska ostvarenja i promociju srpske muzike.

Na svečanom otvaranju, sutra u 20 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC), nagradu "Stevan Mokranjac", najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini biće uručeno Jasni Veličković za delo Underneath za hiper-orgulje, saopštilo je Udruženje kompozitora Srbije.

Nagradu "Aleksandar Pavlović" za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu tokom prethodne godine dobiće Ansambl Metamorfozis.

Nagrada "Aleksandar Pavlović" mladom umetniku dodeljuje se violončelisti Nemanji Stankoviću, dok se manifestaciji "Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića" dodeljuje Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Na svečanom zatvaranju Festivala, u subotu 8. oktobra, nagrada "Pavle Stefanović" za muzičku esejistiku i kritiku biće dodeljena muzikologu dr Stefanu Cvetkoviću.

Na konkurs za ovogodišnji festival kompozitora pristigla je 371 kompozicija za najrazličitije vrste ansambala, autora iz gotovo celog sveta.

Selektorka Branka Popović odabrala je 50 najboljih i najzanimljivijih dela iz Srbije, Severne Makedonije, Severne Irske, Crne Gore, Belgije, Južne Koreje, SAD, Italije, Hrvatske, Argentine, Portugalije, Tajvana.

Odabrana dela čine pregled najnovijih ostvarenja domaćih stvaralaca uz izbor reprezentativnih primera različitih aktuelnih pravaca savremene muzike u svetu.

Ove godine u fokusu su kompozicije za kamerni orkestar, kao i one sa upotrebom elektronskog medija.

Na ovogodišnjem festivalu, na osam koncerata učestvuje blizu stotinu izvođača koji su posvećeni interpretaciji savremene muzike i koji su stalni saradnici Tribine kompozitora – ansambli Metamorfozis i Gradilište, a kompozicije za kamerni orkestar izvešće i ansambl Gudači Svetog Đorđa uz gosta dirigenta Ivana Josipa Skendera i brojne soliste. Pored njih nastupiće i Beogradski trio, LP duo, Aratos trio i Četiri gudača.

Najveći deo programa će se odvijati u Velikoj sali SKC-a, samo će jedan festivalski dan, 6.oktobar, sa dva koncerta, biti održan u Delta hausu.

(Kompletan program možete pogledati ovde).Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x