Tramp ispunuo poslednju želju američke bpgatašice: Zavirite u luksuzni dom Trampa sa 128 soba (VIDEO)

Bivši predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija od juče su stanovnici Floride. Nakon Bele kuće njihov novi dom je  rezort Mar a Lago u Palm Beach-u. Poslednja želja prvobitne vlasnice ovog luksuznog zdanja bila je da ovo bude mesto povlačenja za predsednika Amerike što je od juče i doslovno ispunjeno.


Luksuzni letnjikovac sa 128 soba u Palm Beach- u sagradila je vlasnica General Foods, Inc i jedna od najbogatijih žena Amerike svog doba, Marjorie Merriveather Post 1927. godine.


Tramp ga je kupio za pet miliona dolara 1985. godine i pretvorio u privatni klub 10 godina kasnije. Sada ga naziva „Zimska bela kuća“.Klub Palm Beach postao je predsednikov omiljeni vikend izlet. To je ujedno i jedna od najboljih investicija koje je ikada uložio, piše Forbs.

Tramp je Mar-a-Lago kupio 1985. godine za oko 10 miliona dolara - 5 miliona dolara za prostrani dom, oko 3 miliona dolara za raskošni nameštaj, plus još dva miliona dolara za 400 metara vrhunskog kupališta direktno preko puta.


<

Pre dve godine Forbes je vrednost Mar-a-Laga procenio na 160 miliona dolara, ili 16 puta više nego što je Tramp za to platio. Nejasno je koliko je novca predsednik godinama uložio u imovinu ili odneo iz nje.

Taj povratak pobeđuje čak i S&P 500, koji je u istom periodu proizveo povraćaj od 12 puta. Za to predsednik može da zahvali porastu vrednosti imovine Palm Beach-a tokom protekle tri decenije i poslu koji je napravio pretvaranjem imanja u privatni klub i, sada, „Južnu Belu kuću“.

Izgrađen kao zimsko imanje za Marjorie Merriveather Post tokom floridskog procvata 1920-ih, dom je bio raskošan čak i u one ekstravagantne dane. Pošta je u Genovu u Italiji isporučila tri kamena za spoljne zidove, postavila plafon od zlatnih listova po uzoru na „Tavan hiljadu krila“ u venecijanskoj galeriji Accademia i uvela rimske biste iz ulaznog hola iz 16. veka. Sve u svemu, postavila je dom sa 58 spavaćih soba na 17 negovanih hektara povrća, povrća sa citrusima i plastenika.Nakon smrt Marjorie Merriveather Post 1973. godine, po njenoj želji  Mar-a-Lago je predat saveznoj vladi na korišćenje kao mesto za predsedničko povlačenje. Ali 1981. godine, suočavajući se sa velikim troškovima održavanja, vlada je dala imanje Fondaciji Marjorie Merriveather Post, koja ga je prodala Trampu četiri godine kasnije za oko 10 miliona dolara.

Tramp ga je 1995. pretvorio u privatni klub za jetset  Palm Beach-a, sa bazenom na obali okeana, salonom lepote, banjom i terenima za tenis i kroket. U januaru 2005. dodao je balsku dvoranu od 20.000 kvadratnih metara; istog meseca oženio se Melanijom, priredivši prijem u klubu, a prisustvovali su Bil i Hilari Klinton.

Trampove česte posete otkako je postao predsednik dodatno su ojačale provenijenciju imanja. U januaru 2017. Tramp je postavio svoju fotografiju, navodno pišući svoje nastupno obraćanje u Mar-a-Lagu. Tri meseca kasnije pokrenuo je raketne udare u Siriji, dok je u klubu večerao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.S obzirom na novo mesto Mar-a-Laga u spoju svetske moći, nije iznenađenje da ije posao ovog kluba, a sada doma Donalda Trampa, cvetao

Posle izbora, Trump organizacija je navodno udvostručila početnu naknadu Mar-a-Laga na 200.000 američkih dolara. Prihodi kluba dostigli su procenjenih 29 miliona dolara u 2016. godini, što je 25% više u odnosu na godinu ranije. I uprkos desetinama organizacija koje povlače događaje iz Mar-a-Laga, Forbes procenjuje da mesto vredi 10 miliona dolara više nego što je bilo pre izbora Trampa. 


Na kraju se ostvario Marjorie Merriveather Post o tome da Mar-a-Lago postane važno predsedničko mesto povlačenje. Ovoga puta i doslovno, jer se Donald Tramp od juče povukao u Mar-a-Lago.

Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x