'Treći svetski rat' najbolji film na 51. FEST-u

 Film "Treći svetski rat" iranskog reditelja Humana Sejedija (Houman Seyyedi) izabran je za najbolji film 51. Medjunarodnog filmskog festivala FEST koji je večeras svečano zatvoren u Beogradu.

Sejedi je osvojio i nagradu žirija za najbolju režiju.

Protagonista filma Šakib je nadničar, beskućnik koji nije preboleo gubitak supruge i sina u zemljotresu. Tokom nekoliko godina razvio je vezu sa gluvonemom ženom Ladan, a radnja filma je smeštena na gradilište koje postaje scenografija filma o zverstvima koje je počinio Hitler tokom Drugog svetskog rata.

Posle dodele priznanja i svečanog zatvaranja FEST-a u "mts Dvorani" prikazan je poslednji film Mladomira - Puriše Đorđevića (1924-2022), "Usta puna zemlje".
Đorđevićev film je na ovogodišnjem festivalu osvojio "Nagradu Milutin Čolić" lista Politika.

"On je ovaj film dugo želeo da snimi i radio ga je sa strašću koja je bila jača od svega, od njegovih 98 godina, radio je po svaku cenu, spreman i na kompromise do poslednjeh daha i s velikom radošću. Iz te perspektive ovo nije samo njegov film, ovo je njegova žudnja za životom", rekao je zet Puriše Đorđevića, reditelj Radivoje Andrić koji je primio nagradu.
Posebno priznanje glavnog žirija osvojio je film "Opstanak dobrote" Holanđanina Rolfa de Hera (Rolf de Heer). Za ulogu u tom filmu Mvažemi Husein (Mwajemi Hussein) dobila je nagradu za najbolji glumački debi.

De Her je na svečanosti rekao da Husein nikada pre ovog filma nije bila ni u bioskopu i da je zahvalna svima za "veličanstveno priznanje".

Za najbolju glumicu ove godine je na FEST-u izabrana Ajša Tebaje (Aïcha Tebbae) za ulogu u filmu "Prokleti ne plaču", a najbolja muška uloga je Mohsena Tanabandeha u filmu "Treći svetski rat".

Nagradu žirija za najbolji scenario dobili su Izabel Penja (Isabel Peña) i Rodrigo Sorogojen (Rodrigo Sorogoyen) za film "Zveri".

Za najbolji film u regionu proglašen je turski "Sneg i medved" rediteljske Seldjen Ergun (Selcen Ergun).

"Znate da u Turskoj sada prolazimo kroz težak period zbog nedavnih katastrofalnih zemljotresa. Ovu nagradu nosim u Tursku i posvećujem je svim hrabrim ljudima koji se sada bore da ponovo svoj život izgrade iz praha", rekla je Ergun pri uručenju nagrade.

Nagradu publike za najbolji takmičarski film dobio je domaći "Ovuda će proći put" - debitantsko delo rediteljke Nine Ognjanović.

Nagradu filmskih kritičara Fedora dobio je film "Prokleti ne plaču".

U žiriju glavnog takmičarskog programa bili su producentkinja Jelena Mitrović, glumica Jovana Stojiljković, glumac Petar Benčina, reditelj Vinko Brešan i reditelj, scenarista i producent Laza Razanajatovo.

U Glavnom takmičarskom programu FEST-a bilo je 17 filmova iz 15 zemalja.
Tokom festivala je prikazano oko 100 premijernih ostvarenja u okviru raznovrsnih programskih celina.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x