Turski filmski festival ugrožen optužbama o cenzuri

Najstariji filmski festival u Turskoj je u neizvesnom previranju pošto su članovi žirija podneli ostavke, a filmski stvaraoci povukli svoje radove zbog optužbi o cenzuri.

Producenti i reditelji 27 prijavljenih filmova na Filmskom festivalu Zlatna pomorandža u Antaliji u sredu su objavili da se povlače, nekoliko dana pošto je 20 članova festivalskog žirija dalo ostavke jer je organizator ukloni jedan dokumentarni film.

"Kanun Hukmu" (Uredba) fokusira se na nastavnika i doktora koji su otpušteni sa posla pod vanrednim stanjem uvedenim u Turskoj posle pokušaja državnog udara 2016. godine.

Direktor Festivala Ahmet Bojačioglu rekao je da je taj dokumentarni film uklonjen iz kategorije nacionalnog dokumentarnog filma zbog pravnog postupka koji je u toku protiv jednog od prikazanih ljudi.

"Iz tog razloga je odlučeno da se film isključi iz ovogodišnje selekcije kako se ne bi uticalo na sudski proces i nepristrasnost suda", rekao je on.

Međutim, rediteljka filma Nejla Demirci rekla je da je to "izgovor" i "direktna cenzura".

Festival koji se održava od 1963. godine u sredzemnom gradu Antaliji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara. Ove godine bi trebalo da traje od 7. do 14. oktobra.

Demirci je dobila podršku iz celog sveta umetnosti u Turskoj.

"Skupština slobodne umetnosti" koja predstavlja umetnike iz mnogih oblasti, opisala je isključenje filma kao "napad na umetnički izraz i kreativnost i korak ka normalizaciji cenzure u umetnosti".

Filmski stvaraoci koji su se povukli sa festivala, pozvali su na poštovanje slobode izražavanja.

"Mi to vidimo kao jasnu pretnju", rekli su u saopštenju. "Samtramo da je neprihvatljivo da se festivali koji u suštini pripadaju društvu, podvrgnu cenzuri".

Više od 130.000 ljudi otpušteno je sa svojih radnih mjesta hitnim dekretima posle pokušaja državnog udara u julu 2016. godine. Vlasti su saopštile da su te osobe bile povezane sa grupom koja stoji iza puča, ali kritičari navode da je reč o opštem obračunu s bilo kim koga država smatra protivnikom.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x