U Belgiji ponovo porinut brod koji je pripadao velikom šansonjeru Žaku Brelu

U Belgiji je na godišnjicu rodjenja velikana šansone Žaka Brela, 8. aprila, porinut brod "Askoj II" (Askoy) kojim je Brel sa partnerkom Medli Bejmi (Maddly Bamy) obišao svet i otkrio Markiska ostrva, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium) i dodao da će brod ponovo ploviti do tih ostrva.

Brod, "čudovište" od 40 tona čelika i dugačko 18 metara, rangiran je 60-ih godina prošlog veka, kao jedan od najlepših brodova na svetu.

Prvi vlasnik je bio Hugo Van Kujk (Kuyck), pronalazač plutajućih pristaništa koji su korišćeni tokom iskrcavanja savezničkih snaga u junu 1944. godina. Brel je od njega kupio brod 1974. godine za nešto manje od sadašnjih 84.000 evra.

Brel i Medli su krenuli na put oko sveta u julu 1974. godine, ali je Brelova bolest donekle poremetila njihove planove. Brod se posle dva meseca obilaska Pacifika, usidrio na Markiskim ostrvima. Tamo je Brel kupio avion, uselio se u kuću i prodao brod hipi devojci Keti Klivlend (Cathy Cleveland) koja je volela da plovi od ostrva do ostrva.

Brod, koji će menjati vlasnike, zaglavio se 1994. godine na jednoj peskovitoj plaži na Novom Zelandu.

Brelova ćerka Frans (France) je vratila brod u Belgiju gde je obnovljen. Brod će ploviti do Markiskih ostrva, odakle su Brel i njegov brod odlučili da nastave odvojeno svoje avanture, dodao je belgijski portal.

Brel se smatra jednim od najvećih imena francuske šansone i čovekom koji je na sceni davao celog sebe.

Umetnik (1929-1978) svetski je poznat po pesmama "Ne me quitte pas", "Amsterdam", "Ces gens-la", "Mathilde", "Les vieux" koje su postale deo frankofone baštine. Tekstovi Brelovih pesama i danas ostavljaju snažan utisak.

Umetnik se okušao i u glumačkom poslu, a kao režiser snimio je filmove "Franc" i "Le Far West".

Belgijski pevač umro je 9. oktobra 1978. u 50. godini od raka pluća u Bobinjiju nedaleko od Pariza. Sahranjen je 14. oktobra 1978. na groblju na jednom od Markiskih ostrva, Hivaoa, nedaleko od mesta na kojem počiva Pol Gogen (Paul Gauguin).

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x