U Kanu sutra počinje 75. Medjunarodni filmski festival

U Kanu sutra uveče počinje 75. Medjunarodni festival, a za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film, medju kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga (David Cronenberg), Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera (Jean-Pierre) i Lika Dardena (Luc Dardenne).
Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posetioce festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme festivala u maju.

Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Američka zvezda Tom Kruz (Cruise) predstaviće novu verziju filma "Top Gan" - "Top Gun Maverick", koji će biti prikazan 18. maja.

Glumac Forest Vitaker (Whitaker) poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera (Charlie) u filmu "Ptica" (Bird) Klinta Istvuda (Clint Eastwood), dobiće počasnu Zlatnu palmu.

Festival će biti održan u svetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon (Vincent Lindon) biće predsednik žirija festivala i zameniće američkog reditelja Spajka Lija (Spike Lee) prošlogodišnjeg predsednika žirija, koji je dodelio Zlatnu palmu filmu "Titane" francuske rediteljke Žilije Dikurno (Julia Ducournau) u kojem igra Lendon.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Odredjeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje medjunarodnih kritičara, odnosno Medjunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbedjenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x