U Los Anđelesu kasno večeras 95. ceremonija dodele Oskara

 Svečana 95. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke biće održana kasno večeras u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a ove godine je favorit komedija "Everything Everywhere All At Once" sa 11 nominacija.

Neobična priča o vlasnici jedne perionice uronjene u paralelne univerzume, osvojila je najviše nominacija za Oskara -11. Film je posle nominacija dobio još nekoliko američkih nagrada, među kojima nagradu američkog Udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i nagradu i Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA).

Po devet nominacija su dobili nemački film "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo) i irska tragikomedija "The Banshees of Inisherin".

Ostvarenje "Elvis" o legendi rokenrola Elvisu Prisliju (Presley) dobilo je osam nominacija, dok je film Stivena Spilberga (Steven Spielberg) "The Fabelmans" dobio sedam nominacija.

Prošlogodišnja dodela Oskara na kojoj je ostvarenje "CODA" rediteljke Šan Heder (Sian) dobitnik Oskara za najbolji film, obeležena je incidentom. Glumac Vil Smit (Will Smith) se tokom ceremonije popeo na binu, i vidno ljut ošamario komičara Krisa Roka (Chris Rock) koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit (Jade Pinkett), koja pati od alopecije, značajnog gubitka kose.

Za sada se ne zna da li će ovogodišnji domaćin ceremonije komičar Džimi Kimel (Jimmy Kimmel) pomenuti taj incident.

Pop pevačica Rijana (Rihanna) pevaće na ceremoniji pesmu iz filma "Black Panther: Wakanda Forever" (Crni panter: Vakanda zauvek). Pop zvezda će pevati svoj hit "Lift Me Up", koji je nominovan u kategoriji najbolje originalne pesme.

Oskarse dodeluje u 24 kategorije. Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Svečana ceremonija proglašenja pobednika, jedna je od najuglednijih dodela nagrada u svetu. Ujedno je i najstarija svečanost dodele nagrada u medijima.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke u nedelju uveče dodeliće Oskare na 95. ceremoniji u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.
Foto: Oscar

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x