U zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 19 filmova

 Nova ostvarenja Vima Vendersa, Kena Louča, Vesa Andersona, Katrin Breja ili Hiriokazua Korede su među filmovima koji će biti u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, objavio je danas direktor festivala Tijeri Fremo.

Ukupno 19 filmova će biti u takmičarskoj selekciji festivala koji se održava od 16. do 27. maja, a mogao bi da im se pridruži i 20, "Ubistva pod cventim mesecom" (Killers of the Flower Moon) Martina Skorsezea, sa njegovim omiljenim glumcima Leonardom Dikapriojom i Robertom De Nirom.

Za sada je predviđeno prikazivanje tog filma van konkurencije ali bi festival voleo da ga vidi u konkurenciji za Zlatnu palmu. Fremo je rekao da je upućen zahtev u tom smislu producentima Paramaunta i Epl TV-ea i da je važno da dobiju odgovor pre početka festivala.

Od 19 filmova u trci za Zlatnu palmu šest su ostvarenja rediteljki, među kojima Italijanka Alis Rorvaher (Alice Rohrwacher) i novodošla Senegalka Ramata-Tulaje Si (Ramata-Toulaye Sy), koja je upravo predstavila svoj prvi film.

"Šest rediteljki u konkurenciji, do sada nikad nije dostignut taj broj", rekao je novinarima Tijeri Fremo.

Pored toga festival će otvoriti film "Žan di Bari" (Jeanne du Barry) francuske rediteljke Majven, kojim se obeležava i veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije.

Više reditelja ranijih dobitnika Zlatne palme vraćaju se u takmičarski program ove godine, među njima je Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti a žirijom predsedava reditelj koji je takođe dobitnik Zlatne palme, Šveđanin Ruben Estlund, prošlogodišnji laureat sa filmom "Trougao tuge".

Ove godine se u takmičarskom delu mešaju mladi reditelji koji dolaze retko ili su tu prvi put sa veteranima čija imena, rad i dela su poznati.

U zvaničnoj selekciji koja uključuje i filmove van takmičarskog dela, predstavljene u sekciji Određen pogled ili na specijalnim prikazivanjima nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije, dodao je Fremo. Među njima je i film iz Mongolije, prvi put u istoriji festivala, a beleži se i veliko prisustvo afričkog filma.

Među očekivanim važnim momentima 76. kanskog festivala će biti prikazivanje petog filma o Indijana Džonsu, a predviđen je i omaž njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x