Ubang, nigerijsko selo u kome muškarci i žene govore različitim jezicima

Kažu da su žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, i nigde to nije evidentnije nego u Ubangu, jedinstvenoj nigerijskoj ruralnoj zajednici u kojoj muškarci i žene imaju svoje zasebne jezike.

Teško je poverovati da muškarci i žene koji odrastaju zajedno u istoj zajednici mogu  govoriti različitim jezicima, ali u slučaju stanovnika Ubanga, to je potpuno tačno.


Nije baš jasno koliki je udeo reči u muškom i ženskom jeziku različit, ali ima dovoljno primera da rečenice zvuče drugačije kada ih govori suprotni pol. Na primer, za „odeću“ muškarci koriste reč „nki“, dok žene kažu „ariga“; „kitchi“ znači drvo za muškarce, dok žene kažu „okveng“. Ovo nisu samo neke suptilne razlike u izgovoru, već potpuno različite reči i tako je otkad se dopire.


"To je skoro kao dva različita leksikona", rekao je antropolog Chi Chi Undie za BBC. „Postoji mnogo zajedničkih reči za muškarce i žene, a postoje i druge koje se potpuno razlikuju u zavisnosti od vašeg pola. Ne zvuče slično, nemaju ista slova, potpuno su različite reči. "

Zanimljivo je da i muškarci i žene mogu savršeno da se razumeju u Ubangu, jer i dečaci i devojčice odrastaju u blizini svojih roditelja i nauče oba jezika, ali se od 10 godina očekuje da dečaci govore muškim jezikom.


Niko zaista ne zna kako i zašto je započela dvojezična tradicija Ubanga, ali većina meštana preferira versku teoriju prema kojoj je Bog stvorio Adama i Evu kao i narod Ubang i dao im dva različita jezika. Planirao je svakoj etničkoj grupi dati dva jezika, ali je shvatio da nema dovoljno jezika za ceo svet, pa se zaustavio u Ubangu, ostavljajući selo drugačijim od svih ostalih zajednica na svetu.


Foto: PixaBay ilustracija

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x