Zarada holivudskih filmova u 2020. opala 80 odsto

Zarada holivudskih filmova prošle godine zabeležila je pad od 80 odsto na području Severne Amerike, jer je korona virus zatvorio bioskopske dvorane, a filmski studiji odložili su objavu mnogih filmova, prenosi SEEbiz.


Prema istraživačkoj kompaniji Comscore, prikazivanje filmova na području Severne Amerike u 2020. je donelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara.


Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabležen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojo.

Od prihoda u prošloj godini manji su bili oni daleke 1981. godine, kada je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine "Supermen 2" bio je najveći hit.

Prema časopisu Variety, globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 odsto.

Pandemija je zatvorila bioskopske dvorane širom sveta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na ivicu stečaja.

Ukupno 274 filma, medju kojima i najiščekivaniji 25. film o Džejmsu Bondu "No Time to Die", "Top Gun: Maverick" i deveti "Brzi i žestoki" odložili su premijere za 2021. godinu, prema izveštaju Comscore.

U prošloj godini najviše je zaradio film studija Sony Pictures "Loši dečaci zauvek", koji je počeo da se prikazuje u bisokopskih dvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Comscore navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drajv-in bioskopa.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x