Otvorena istraga o rasističkom ponašanju navijača Atletika

Špansko pravosudje otvorilo je danas istragu protiv navijača Atletiko Madrida, optuženih da su pevali rasističke pesme brazilskom krilnom igraču Real Madrida Vinisijusu Žunioru, tokom derbija dva kluba.

Istraga je otvorena nakonžalbe koju je podnela organizacija za borbu protiv rasizma,objavila je kancelarija tužitelja u Madridu u saopštenju za javnost, a prenela Hina.

Otvaranje istrage omogućiće policiji da analizira "video snimke napravljene tokom utakmice" odigrane u nedelju, kako bi identifikovala osobe koje su koristile rasističke uvrede.

Prema navodima tužilaštva, istraga će morati da utvrdi jesu li se protiv igrača "unutar stadiona" dogodile i "druge epizode sa rasističkom konotacijom".

Biće zatražene informacije "od sigurnosnih službi" Atletika, "koje bi mogle pomoći u razjašnjavanju činjenica", objašnjava se u saopštenju.

Tokom derbija koji je dobio Real Madrid sa 2:1, navijači Atletika su pre i tokom utakmice skandirali Vinisijusu "Ti si majmun, Vinisijuse, ti si majmun".

La Liga je nakon ovih incidenata dala do znanja kako će podneti prijavu Disciplinskoj komisiji Španskog fudbalskog saveza. Zanimljivo, čelnici Atletika su o svemu ćutali, što je izazvalo žestoke kritike španskog premijera Pedra Sančesa.

"Očekivao sam snažnu poruku od klubova protiv ovakvog ponašanja. Mislim da je važno da fudbalski klubovi ozbiljno shvate ovakvo ponašanje i reaguju", rekao je Sančes, inače veliki navijač Atletiko Madrida.

Klub je nekoliko sati kasnije osudio "nedopustivo skandiranje manjine navijača".Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x