Sud za sportsku arbitražu u julu o žalbama ruskog fudbala na suspenziju

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani saslušaće u julu žalbe Rusije na suspenziju iz medjunarodnih fudbalskih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini.

CAS će 5. jula saslušati žalbu Fudbalskog saveza Rusije na suspenzije koje su im uvele Evropska fudbalska unija (Uefa) i Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa). Ruski klubovi i reprezentacije ne mogu da se takmiče na neodredjeno vreme, a kazna je usledila nekoliko dana pošto je počeo rat u Ukrajini.

Drugo saslušanje obaviće se 11. jula i to će biti žalba četiri ruska fudbalska kluba zbog izbacivanja iz Uefinih takmičenja.

Klubovi bi mogli da traže hitne presude, zbog skorijeg početka kvalifikacija u Uefinim takmičenjima.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da suspenzija ruskih sportista i ekipa nema za cilj da ih kazni, već da zaštiti bezbednost i integritet takmičenja "u vreme dubokog antiruskog raspoloženja".

Ruski fudbalski zvaničnici pokušali su da zamrznu suspenziju uoči baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru, ali je CAS odbio zahtev. Protivnik Rusije bila je Poljska, koja je odbila da igra utakmicu zbog rata u Ukrajini.

Poljska se kasnije plasirala na Svetsko prvenstvo, na kome će igrati protiv Argentine, Meksika i Saudijske Arabije.

Ako CAS usvoji žalbu Fudbalskog saveza Rusije, ruske reprezentacije najverovatnije neće biti vraćene na Evropsko prvenstvo za fudbalerke i Svetsko prvenstvo u Kataru, ali bi klubovi trebalo da učestvuju u Uefinim takmičenjima u predstojećoj sezoni.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x