Apple najvrjedniji, a AMD najbrže rastući brend

Nakon pet godina Apple je ponovno postao najvrjedniji svetski brend.


Tokom 2016. godine Apple je izgubio titulu najvrjednijeg branda na svetu, ali početak 2021. ga je ponovno vratio na vrh.

Prema izveštaju kompanije Brand Finance koja donosi najtačnije procene vrednosti brendova, vrednost Applea sada iznosi 263,4 milijarde američkih dolara, što znači da je iza sebe ostavio Amazon, Google, Microsoft i Samsung. Tehnološki brendovi i dalje dominiraju u svetskim razmerama, ali u SAD-u je po BSI indeksu (Brand Strength Index), trenutno najvredniji brand Coca-Cola s rezultatom od 91,7 od mogućih 100 bodova.

Što se tehnoloških brendova tiče, zanimljiv je podatak da je AMD trenutno najbrže rastući brand, s ostvarenim rastom od čak 89 posto, što je ovu kompaniju podiglo za 186 mesta pa se trenutno nalazi na 287. mestu liste najvrednijih brendova na svetu."Apple je prestigao Amazon i Google i ponovo je postao najvredniji brend prvi put nakon 2016. godine. Apple ima uspeh u svojoj strategiji diverzifikacije zahvaljujući kojoj je ostvario 87% povećanja vrednosti brenda na 263,4 milijarde američkih dolara i stigao na vrh lestvica Brand Finance US 500 2021 i Brand Finance Global 500 2021", otkriva istraživanje.

Brand Finance kaže da je Apple-ov impresivni rast rezultat stalne gladi za inovacijama, nešto što je započelo sa Steveom Jobsom i nastavilo se sve do danas sa svakim novim proizvodom.

Najveći skok u automobilskoj industiji postigla je kompanija Tesla koja je ostvarila rast od čak 73 posto.

Kompletan izvještaj Brand Finance Global 500 2021 


Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x