Brazil: Apple kažnjen zbog prodaje iPhonea bez punjača

Brazilska vladina organizacija za zaštitu prava potrošača Procon-SP, odlučila je da kazni  Apple sa 2 miliona dolara zbog toga što ne uključuje punjače u pakovanja sa novim iPhone uređajima.Prošle godine, Apple je lansirao telefone iPhone 12 generacije, povukavši kontroverzan potez sa isporučivanjem uređaja bez punjača, pod izlikom da tako čuva okolinu i smanjuje elektronski otpad. Ekipa iz Cupertina je rekla kako smatra da većina kupaca novog iPhone-a već ima punjač sa Lightning konektorom sa starog uređaja, a ako ga nemaju, mogu ga uvek kupiti u Apple-ovom prodavnicama.
To objašnjenje se nije dopalo brazilskom zaštitniku potrošača, koji je rekao da isporuka telefona bez punjača krši brazilske zakone, pa im je u skladu sa tim odredio kaznu od 2 miliona dolara, no Apple još uvek ima pravo žalbe na takvu odluku, prenosi SeeBiz.Brzilski zaštitnik potrošača od Apple je zatražio i odgovor da li je cena novih iPhone uređaja u snižena za iznos punjača koji se nije našao u pakovanju, ali nije dobio odgovor.


Portal 9to5mac.com ukazuje i na razliku u ceni Iphone uređaja u Americi i Brazilu.iPhone 12 mini košta 729 američkih dolara, u Brazilu isti telefon iznosi oko 1.200 američkih dolara. Davne 2019. godine kada je Apple predstavio iPhone 11, njegova početna cena iznosila je  799 dolara, dok je u Brazilu početna cena iznosila  1.200 dolara.Foto: Pixabay


Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x