Fejsbuk uklonio grupe korisnika koje su napadale stručnjake zbog promocije vakcinacije

Kompanija Meta, kojoj pripada Fejsbuk, suzbila je zlonamerne grupe koje su raspravama o vakcinaciji protiv kovida uznemiravale stručnjake i unosile podelu u društvo.


"Vređali su lekare, novinare i advokate nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv kovida, tvrdeći da bi uvođenje obavezne vakcinacije dovelo do zdravstvene diktature", rekao je Majk Dviljanski, direktor za istragu pretnji u okviru kompanije Meta.


U svom obraćanju, on je ciljao na mrežu "V_V", povezanu sa antivakserskim pokretom, koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.


Učesnici ove akcije, radili su koordinisano preko sistema za razmenu poruka Telegram, gde su volonteri imali pristup listama osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi izbegli da ih Fejsbuk otkrije.


Pritom su ostavljali komentare ispod poruka meta i menjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umesto "vaccinati, za one koji dolaze sa italijanskog govornog područja.Kompanija Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovisala lažnu informaciju. Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švajcarskog biologa o tome da Sjedinjene Države vrše pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se odgovornost za koronavirus pripisala Kini.

Autor : Gledaj.rs/hina

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x