GAMESTOP - Investitori snažno PODRŽALI digitalnu platformu ROBINHUD

Digitalna kompanija za trgovinu akcijama Robinhud (Robinhood) pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svežeg kapitala nakon što je zabranila kupovinu akcija kojom su trgovci-amateri naneli teške gubitke hedž fondovima.


Robinhudovi ulagači, finansijske kompanije Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak i ponudili digitalnoj kompaniji hitnu finansijsku podršku, izvestio je The New York Times.Rojters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. "Drago nam je što s vama možemo podeliti vest da smo od svojih akcionara prikupili više od milijardu dolara svežeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvestila je u saopštenju poslatom elektronskom poštom predstavnika Robinhuda, prenosi Seebiz.


Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhudova aplikacija za trgovinu akcijama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupovinu akcija lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih.


Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili da kupuju akcije Gamestopa kako bi im podigli cenu. Time su želeli da kontriraju hedž fondovima koji su uložili veliki novac u špekulacije s padom njene cene.
Fondovi su se služili taktikom "short-sellinga", pozajmljujući akcije GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj ceni. Razliku je trebalo da zadrže i vratiti akcije.Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući akcije GameStopa i podižući im cenu, kojom se danas trgovalo po 325 dolara. Pre nešto više od tri nedelje iznosila je nešto više od 18 dolara.Fondovima su zapretili ogromni gubici, a Robinhud je zabranio kupovinu akcija GameStopa, ali i lanca bioskopa AMC, Blackberryja i Nokije.


Robinhud nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvestila je da je za istom merom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers.Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih kompanija koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim akcijama".Robinhud je danas ublažio ograničenja trgovine i cena GameStopove akcije ponovo je porasla.

Autor : Gledaj.rs/SeeBizz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x