Google će platiti 2,6 miliona dolara zbog diskriminacije

Google će isplatiti 2,6 miliona dolara osobama ženskog pola i azijskim kandidatima za posao inženjera kako bi podmirio optužbe za diskriminaciju u platama i pri zapošljavanju, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo rada.


Razlike u platama koje su se odnosile na zaposlene na radnim mestima softverskih inžinjera otkrivene su tokom rutinske ocene usklađenosti.


Google je pristao da plati 1,4 miliona dolara zaostalih plata i kamata za 2.565 zaposlenih žena inženjera zbog diskriminacije u platama, te 1,2 miliona za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji nisu angažovani na radnim mestima inženjera, prenosi Hina.


Izjednačavanje plata


Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj po različitim stopama zapošljavanja na radnim mestima softerskih inženjera na Googleovim lokacijama u San Franciscu i Sunnyvaleu u Kaliforniji, kao i u Kirklandu.


Google je rekao da je zadovoljan što je rešio spor koji se odnosi na revizije od 2014. do 2017. godine, u izjavi dostavljenoj medijima, uključujući The Verge i TechCrunch.

“Verujemo da bi svi trebalo da budu plaćeni na temelju posla koji rade, a ne na temelju onoga ko su”, navodi Google u saopštenju i obećava “ulagaćemo velika sredstva kako bi naši procesi zapošljavanja i kompenzacija bili pošteni i nepristrani”.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x