HOĆE LI SRBIJA UKINUTI TIKTOK?

U Srbiji je pokrenuta peticija za ukidanje TikTok-a, a ova ideja dobila je široku podršku nakon masakra koji se dogodio u O.Š. “Vladislav Ribnikar”.


TikTok je društvena mreža sa na kojoj se objavljuju kratki video snimci sa više od milijardu korisnika u 150 država sveta.

Ovu aplikaciju je u 2022. godini preuzelo 875,2 miliona korisnika preko platformi Gugl plej i Epl prodavnice aplikacija, objavio je portal Statista.


Predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti Dejan Milutinović ocenio je ovu društvenu mrežu kao mrežu sa najlošijim sadržajem na internetu.


Stručnjaci su i ranije upozoravali da ova društvena mreža ima loš uticaj decu pre svega zbog “izazova” koji se na ovoj mreži pokreću i koje deca neretko slede rizikujući svoj život.


Podeećanja radi, jedan od  kobnih izazova u nizu bio je i onaj u kome je stradala desetogodišnja devojčica iz Palerma na Siciliji Antonela. Ona je u januaru 2021. učestvovala u “izazovu gušenja” kada se pojasom bade mantila udavila sledeći video na TikToku u kome se traži da se što duže ostane bez daha.


Ovaj slučaj je u Italiji pokrenuo pitanje zabrane TikToka sto se nije dogodilo. Italijanske vlasti su trazile da se obezbedi bolja kontrola sadržaja i pristupa deci ispod 13 godina. 


Da li će TikTok biti zabranjen u Srbiji?


Zabrana ove mreže dogodila se u nekim zemljama, ali na sasvim drugačiji način i iz drugačijih razloga.

Sve je počelo kada je direktor FBI-a Christopher Wray je novembru 2022. rekao da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. Ova rečenica pokrenula je lavinu zabrane ove društvene mreže u velikom broju zemlja širom sveta.

Međutim, reč nije o nacionalnaj sigurnosti zbog izazova koji se šire ovom društvenom mrežom, već o nečemu sasvim drugom.

Američki zvaničnici smatraju da bi kineska vlada mogla pristupiti korisničkim podacima koje je prikupila aplikacija koja dolazi iz te zemlje. Zato je pokrenuta delimična zabrana TikTok-a, ali samo na telefonima državnih službenika u zemljama širom sveta među kojima je Holandija poslednja. 

U Srbiji bi zahtev o ukidanju TikTok-a mogao da bude ispunjen, ali time problem ne bi bio rešen jer bi to značilo da moraju da se ukinu i druge društvene mreže što je malo verovatno.


Na osnovu slučaja devojčice iz Palerma i brojnih drugih slučajeva pokazalo se da roditelji jako malo znaju šta njihova deca gledaju na TikTok-u i ostalim mrežama.

Antonelu je obmotanu pojasom bade mantila pronašla njena petogodišnja sestra.

Možda je vreme da se uporedo sa decom podjednako radi i sa roditeljima koji nedovoljno znaju o društvenim mrežama, ali i o kvalitetu vremena koje im deca provode na društvenim mrežama.
Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x