Ilon Mask: Ugradili smo u mozak majmuna implante

Iako Mask nije direktno govorio o tome kad bismo mogli imati i prvog čoveka s ugrađenim implantom, ipak je nešto otkrio.

Možda bi poslednji u nizu Neuralinkovih poteza mogao zvučati čudno ili poput nečeg iz naučne fantastike, ali to je samo korak napred prema ugradnji bežičnih implanata u čovekov mozak.

Naime, Ilon Mask se, gostujući u “Good Time Showu” na aplikaciji Clubhouse, pohvalio kako su u sklopu Neuralinkovog istraživanja bežičnih implanata jedan ugradili u mozak majmuna, presnoi Zimo.hr.


“Imamo majmuna s bežičnim implantom koji može igrati video-igre snagom misli”, rekao je Mask i dodao da se radi o jednostavnoj video-igri Pong.

“Imamo najbolju ustanovu za majmune na svetu. Želimo da igraju misaoni Pong jedni s drugima. To je super”, rekao je Mask kad su ga pitali da objasni u čemu je dobrobit za životinje na kojima se eksperimentiše.

Opisao je kako majmun zapravo nije ni svestan implanta jer je bežičan i ne vidi se gde je ugrađen. Upravo činjenica da su napravili i ugradili bežični implant mogla bi biti korak napred ka stvaranju takvih uređaja za ljude.

Iako Mask nije direktno govorio o tome kad bismo mogli imati i prvog čoveka s ugrađenim implantom, ipak je nešto otkrio.


“Postoje primitivne verzije ovog uređaja kod kojeg vam žice vire iz glave, ali to je kao Fitbit u vašoj lobanji s malim žicama koje idu u mozak”, rekao je Mask.

Prema svemu sudeći, nećemo morati još dugo čekati da Mask objavi nešto i o prvom čoveku s ugrađenim Neuralinkovim implantom. Pitanje je samo kako će na to gledati zdravstvena regulaciona tela, koja su veoma stroga kad su u pitanju nove medicinske naprave, što ovaj implant zapravo i jeste.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/NOVA.S

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x