INTERNET PREVARE PREPLAVILE SRBIJU: UKOLIKO OSTAVITE OVAJ PODATAK ODMAH SE OBRATITE POLICIJI

Internet prevare stare su koliko i sam internet, a u poslednje vreme prevare koje izgledaju kao nagradne igre velikih i poznatih kompanija postale su gotovo svakodnevne.


Prvo pravilo u prepoznavanju internet prevara je da pre nego što pošaljete bilo šta razmislite koliko je realno ono što se nudi. Previše dobro da bi bilo istinito je dobar znak da preuzmete koake za proveru nagradne igre.


U Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a, za "Novosti" su ranije otkrili da prevaranti najčešće prave lažne stranice na društvenim mrežama za koje koriste logo znakove poznatih brendova ili kompanija iz Srbije.


Nude se telefoni, novčane nagrade i slično, a pre svega stoga se najčešće traže odgovori na nekoliko lakih kviz pitanja.


Kada su u pitanju društvene mreže osnovno pravilo je da odete na sajt kompanije, na primer "Pošte Srbije" i uverite se da li je nalog na kome je napravljena nagradna igra identičan onome koji je na samom sajtu.


Na sajtovima velikih kompanija, ukoliko je prevara u toku, najčešće stoji i obaveštenje kompanije da ne veruju nagradnim igrama koje potiču sa lažnih naloga. Kada dobijete poruku  "Vi ste dobitnik nagrade" pre nego što upadnete u euforiju dobro razmislite.


Važno je da ne šaljete lična dokumenta, poput fotografije lične karte, jer se ta dokumenta kasnije najčešće koriste za druge prevare ili za otvaranje novih lažnih profila sa kojih se dalje vrše prevare.


Takođe, broj vaših tekućih računa i kartica nije nešto što bi bilo kome bilo potrebno da bi vam uručili nagradu, pa to nikako ne ostavljajte.


Ukoliko vam se ipak dogodili da ste poslali bilo koji od vaših ličnih podataka prevarantima važno je da slučaj prijavite policiji kako biste zaštitili sami sebe, ali i zaustavili lanac prevare.


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x