Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. iznosio1,37 milijardi evra

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini, saopštio je danas Vojvodina ICT klaster, pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije.


Decembarski izvoz kompjuterskih usluga bio je čak za trećinu veći nego godinu dana ranije, preneo je Tanjug.U Vojvodina ICT klasteru smatraju da je to u okolnostima pandemije fantastičan podvig, tako da je u poslednjem kvartalu ponovo zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30 odsto u poređenju sa decembrom prethodne godine.


Proteklih godina je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto.Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, ali sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada, navodi se u saopštenju.Srpske IT kompanije su ipak uspele od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, da očuvaju likvidnost i ljudske resurse.Navode da je izvoz IT usluga veoma važan za Srbiju, kao i za 20.000 IT stručnjaka koji stoje iza ovog uspeha.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x