Kina izdaje prve dozvole kompanijama za taksi vozila bez vozača

Kina je dozvolila kompaniji za internet usluge Baidu i konkurentskom proizvodjaču autonomnih automobila Poni.ai (Pony.ai) da korisnicima u Pekingu počnu da pružaju taksi usluge vozilima kojima ne upravlja vozač.

Dozvole koje su date kompanijama omogućavaju im da korisnicima ponude vožnju bez sigurnosnog vozača za volanom, koji bi preuzeo dužnost u hitnim slučajevima, ali i dalje zahtevaju da nadzornik bezbednosti sedi na suvozačevom mestu.

Baidu je saopštio da će od danas 10 takvih autonomnih automobila početi da nudi vožnju putnicima unutar područja od 60 kvadratnih kilometara u predgradju Pekinga i da je do sada nudila usluge prevoza Apolo Guo (Apollo Go) taksijima koji samostalno voze ali su morali imati sigurnosnog vozača za volanom.

Kina ima ambicije da predvodi tehnologiju autonomnih automobila na globalnom nivou, ali zaostaje za SAD u uvodjenju takvih usluga. Alfabet Vajmo (Alphabet Waimo) je počeo da nudi usluge taksija bez vozača u Feniksu u Arizoni 2020. godine

Baidu, najpoznatiji po svom pretraživaču i uslugama oglašavanja na internetu, poslednjih godina je mnogo investirao u autonomne automobile i tehnologiju veštačke inteligencije.
Kompanija je u saopštenju navela da je prikupila informacije o preko 27 miliona kilometara autonomne vožnje vozila na putevima u poslednjih devet godina bez saobraćajnih nesreća.

Baiduove autonomne taksi službe Apolo Gou rade u devet gradova širom Kine, uključujući Šangaj, Šenžen i Guangdžou.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x