Majkrosoft traži promene u OpenAI-u u kome zaposleni prete otkazom ukoliko se Altman ne vrati

 Direktor IT giganta Majkrosoft (Microsoft) Satja Nadela pozvao je da se u kompaniji OpenAI sprovedu korenite promene nakon što je upravni odbor otpustio izvršnog direktora Sema Altmana.

Nadela je izjavio da se mora "nešto promeniti" u kompaniji, ali nije približnije objasnio na šta je mislio, niti je isključio mogućnost da Majkrosoft dobije mesto u odboru.
Majkrosoft je najveći investitor u kompaniju OpenAI koja je lansirala alat za veštačku inteligenciju ČetGPT, a sada je i najavio da će angažovati Altmana da vodi tim koji bi se bavio istraživanjem novih tehnologija.

Nakon što je pre tri dana upravni odbor OpenAI saopštio da otpušta Altmana, stolicu u odboru napusitio je i Greg Brokman, drugi suosnivač i najviši izvršni direktor kompanije.

"Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI (ChatGPT)", navdeno je u saopštenju kompanije za veštačku inteligenciju.

Osoblje OpenAi je otvoreno izrazilo nezadovoljstvo odlaskom Altmana, zahteva da se on vrati i preti otkazima i prelaskom u Majkrosoft ako on ne bude vraćen na čelo kompanije.

Ostaje da se vidi da li će se Altman zaista pridružiti Majkrosofru, ili će on i Brokman biti vraćeni na posao u OpenAI-u.

"Način na koji ste otpustili Sema Altmana i uklonili Grega Brokmana iz odbora ugrozio je posao i potkopao misiju i kompaniju. Vaše ponašanje je jasno pokazalo da nemate nadležnost da nadgledate OpenAI", stoji u pismu upućenom odboru kompanije koje je potpisalo 743 od 770 zaposlenih.

Altman je pomogao da se OpenAI pokrene kao neprofitna istraživačka laboratorija 2015. godine sa ciljem da napravi veštačku inteligenciju.

Kompanija je prerasla u jednu od najmoćnijih firmi za AI na svetu, a kasnije se razišla sa prvim sponzorom Ilonom Maskom zbog nesuglasica o budućnosti kompanije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x