MALER: VELŠANIN U KANTU BACIO 8.000 BITKOINA VREDNIH OKO 187 MILIONA DOLARA, SADA ŽELI DA PREKOPA DEPONIJU I PRONAĐE DISK

Ako ikada pomislite da ste maler, setite se Džejms Hovelsa koji je po svom navođenju 2013. godine, sređujući kuću, greškom bacio hard disk sa 8.000 bitkoina koji su tada vredeli oko 8,6 miliona dolara.


Danas,kada je njihova vrednost 187 miliona dolara Hovels je, kako tvrdi, uspeo da nađe finansijere koji bi platili prekopavanje deponije kako bi se pronašao njegov hard disk.


Hovels želi da uđe u avanturu traženja  igle u veoma velikom i veoma prljavom plastu sena, ispunjenom sa 110.000 tona smeća. Ova avantura, njega i njegove partnere,  koštaće 11 miliona dolara.


Na njegovom putu do sada mu je stajao grad Njuport koji je tražio da Hovels obezbedi da pretraga deponije nema uticaja na životnu sredinu.


Osim što je našao 11 miliona dolara, Hovels tvrdi da je našao i način da se uticaj na životnu sredinu svede na minimum. On kaže da bi u potrazi za diskom zapravo radili psi roboti i da bi se koristili skeneri. Dodatno, Hovels je dao obećanje gradu da će nakon potrage izgraditi i  solarnu stanicu iznad deponije., prenosi Fortune magazin.


Ako Savet grada odobri ovaj plan i disk bude pronađen, i ako se ispostavi da se podaci na njemu mogu povratiti , Hovels neće otići kući sa 187 miliona dolara.


Prema uslovima ugovora, on i njegovi  partneri bi zadržali 30% (otprilike 56 miliona dolara svaki), članovi tima koji pomažu u potrazi dobili bi deo, a svaki od 150.000 građana Njuporta bi dobio 50 funti.


Hovels, IT stručnjak tvrdi da je počeo da rudari bitkoin 2009. godine kada su prvi put stvoreni, a kupio ih je na hiljade kada je bitkoin procenjen na oko 130 dolara.


Ne postoji garancija da je hard disk sa bitkoinom još na deponiji, a podaci na disku možda neće biti u stanju koje se može da se oporavi, ipak, za 187 miliona dolara -vredi pokušati.
Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x