MOŽDA STE IH IGRALI, AKO NISTE VREME JE: DOSTUPAN SPISAK SVIH IGICA NAPRAVLJENIH U SRBIJI

Znate za li igricu "Slagalica", a da li ste znali da postoji i njena engleska verzija "Brainster Quiz" koju su razvili programeri i programerke iz Srbije?


Ovu i još sjajnih informacija o  igricama koje su napravljene u Srbiji od sada možete saznati na Sna sajtu Asocijacije industrije video igara Srbije.


Ova stranica na kojoj se nalazi više od 160 naslova jedinstvena je kolekcija koja pruža kompletan uvid u proizvode domaćih gejming kompanija i zašto da ne, da neku od njih odigrate po principu "Igrajmo domaće".Izradu stranice inicirao je i omogućio superklaster Creative Teć Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd, kroz projekat Srbija Inovira.


Igre su iz najrazličitijih žanrova, a većina je pravljena za PC i mobilne platforme, a zahvaljujući ovakvoj bazi, koja će se stalno proširivati, svi zainteresovani izdavači i investitori iz sveta gejminga mogu bolje da upoznaju naše projekte i studije, kao i mediji, obrazovne institucije i drugi donosioci odluka, saopštili su iz SGA.Najveći broj igara dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša i na njima su radili timovi od jedne osobe do preko 80 ljudi.


Po zvaničnom godišnjem izveštaju SGA, igre proizvedene u Srbiji kupljene su i preuzete više od 370 miliona puta u celom svetu.Industrija je prihodovala 125 miliona evra i zapošljava preko 2.300 stručnjaka iz razlicitih branši.


Prema nedavnom evropskom istraživanjima U Evropi postoji preko 4.600 gejming studija. Najviše izdavača ima u Velikoj Britaniji, a ukupan broj na kontinentu je 170
Evropska gejming industrija zapošljava oko 98.000 najrazličitijih profesionalaca Poljska, Francuska i Nemačka prednjače.


Srbija je ponovo na prvom mestu kada govorimo o procentu žena koje rade u gejmingu – 30%, dok je evropski prosek 22% Ukupna zarada gejming industrije 2020. U Evropi bila je 16.6 milijardi eura

Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x