MSP: Nedopustiva suspenzija Tviter naloga diplomatskih predstavništava Srbije

 Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da su Tviter nalozi ambasada Srbije u više država suspendovani bez ikakvog obrazloženja, ocenivši da je nedopustiva takva cenzura diplomatskih predstavništava jedne demokratske države koja nije pod sankcijama.

"Izražavamo nadu da blokada Tviter naloga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Ministarstva u Beogradu.

Ministarstvo navodi da su Tviter nalozi ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani 18. avgusta, "bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži".

"Ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije Tviter, ukazujemo da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji i koja političke i demokratske standarde, uključujući medijske slobode, "prilagođava najvišim evropskim standardima".

"Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisan na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja", navodi se.

Ministarstvo na čijem je čelu Nikola Selaković ukazuje da se obratilo kompaniji Tviter sa zahtevom da nalozi diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije budu odblokirani.

Navodi se i da je prošle sedmice "bez ikakvog obrazloženja" bio blokiran i Tviter nalog direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnoa Gujona, i da je on u međuvremenu odblokiran.
Foto

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x