Nakon GameStop, korisnici Reddita prešli na srebro

Zajednica malih ulagača okupljena na digitalnoj platformi Reddit okrenula se u ponedjeljak srebru, nakon što je prošle nedelje talasom otkupa osujetila špekulacije na Wall Streetu čiji je cilj bio da spuste cenu lanca trgovine video igara GameStopa.

Redditovci su prošle nedelje podigli puno prašine masovnom kupovinom deonica GameStopa čiju su cenu hedge fondovi poput Melvin Capitala nastojali da spuste, pozajmljujući deonice i prodajući ih u očekivanju pada cena. Kada je došlo vreme da ih otkupe i vrate, cena je bila višestruko veća, intervenisala  je digitalna platforma RobinHood, zabranivši malim ulagačima kupovinu, što je donekle ublažilo gubitke hedge fondova, a na Redditu se počelo razmišljati što dalje.

Neki su korisnici na forumu Wallstreetbets utvrdili da se naveliko manipuliše  i cenom srebra, naglašavajući da bi skok cena plemenitog metala mogao naneti štetu velikim igračima na Wall Streetu.


PROČITAJTE VIŠE

GAMESTOP, REDDIT I ROBIN HUD: ŠTA JE TO GAMESTOP I ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA?


"Razmislite koliko bi moglo da se zaradi. Ako vas nije briga za zaradu, pomislite da biste usput mogli da uništite banke poput JP MORGANa", citira BBC post korisnika Reddita RocketBoomGoa, napominjući da su ga pregledali brojni članovi foruma.

Neki su se usprotivili toj ideji, upozoravajući da bi ona išla na ruku fondovima koji su trebali da zarade spuštanjem cena deonica GameStopa. Za razliku od GameStopa, koji je prošle godine zbog pandemije koronavirusa poslovao s gubitkom, cena srebra prošle je godine rasla, podsjeća BBC.

Jutros je cena srebra na fizičkom tržištu u Aziji skočila 7,4 posto, dosegnuvši najvišu vrednost od prošlog avgusta, od 28,99 dolara po unci. U odnosu na prošlu sredu, kada su među redditovcima počele da kruže poruke o kupovini, viša je 15 posto.

U Australiji i Kini skočile su cene deonica rudarskih kompanija koje vade srebro a digitalna platforma za trgovinu zlatom i kovanicama od plemenitih metala Money Metals objavila je preko cele web stranice "UPOZORENJE O EKSTREMNOJ POTRAŽNJI".

Ograničili su ujedno vrednost narudžbi na hiljadu do 10 hiljada dolara.


Autor : gledaj.rs/SeeBiz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x