NAUČNICI NAPRAVIILI ROBOTA ČIJI JE ZADATAK DA PRUŽI SAVRŠENI ZAGRLJAJ

HuggieBot 3.0 je treća generacija robota koji je dizajnirao tim sa Instituta Maks Plank za inteligentne sisteme i njegov glavni zadatak je da pruži savršen zagrljaj.

Grljenje verovatno nije prva stvar koja vam pada na pamet kada razmišljate o stvarima u kojima bi roboti mogli da pomognu čovečanstvu, ali tim naučnika sa Instituta Maks Plank za inteligentne sisteme se ne slaže sa tim.


Aleksis E. Blok i njene kolege su godinama bile uključene u projekat "Robot za grljenje", pokušavajući da stvore robota koji bi mogao da isporučuje zagrljaje nalik ljudskim i tako zameni stvarne ljude u različitim scenarijima kao što je pružanje utehe usamljenima ili zamena za nekoga ko jednostavno može ne da dođe i zagrli vas lično.


Rezultat ovog projekta je HuggieBot 3.0 i on upravo radi ono zbog čega je napravljan- pruža savršene zagrljaje.


Kreatori HuggieBota 3.0 tvrde da je to „prvi potpuno autonoman robot za grljenje ljudske veličine koji prepoznaje i reaguje na gestove osobe dok je grli“.


Poseduje prilagođeni sistem za detekciju pod nazivom „HuggieChest“ koji uključuje dve naduvane komore od polivinil hlorida koje imitiraju ljudsko telo i prilično su mekane.


Ali HuggieBot 3.0 je mnogo više od toga, jer bi u suprotnom i meda mogao da bude adekvatna zamena.


HuggieBot 3.0 može da miruje, lagano se pomera vertikalno, tapka ili tapša osobu po leđima i stiska sa različitim stepenom pritiska. Programiran je tako da razume vaše potrebe.


Iako je HuggieBot 3.0 gotovo savršen, na njegovoj moći zagrljaja se još uvek radi kako bi bio apsolutno perfektan. Nauka je ranije dokazala da, poput smeha, zagrljaj može biti lekovit. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo efikasan u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa. 


HuggieBot 4.0 verlo verovatno će se koristiti baš u ove svrhe.
Autor : GLEDAJ.RS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x