Vlada Srbije ograničila cene namirnica na još 60 dana, cena goriva povećana za sedam dinara

Vlada Srbije ograničila je danas cene osnovnih životnih namirnica na još 60 dana, dok je ograničena i prosečna visina cene evro dizel i evro dizel premijum BMB goriva u veleprodaji uvećana za po sedam dinara, saopšteno je danas iz vlade.
Kako se navodi u saopštenju, na današnjoj sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o ograničavanju cene osnovni životnih namirnica, koja se odnosi na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 i tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but.

Iz vlade su istakli da je ta uredba produžena u cliju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena tih namirnica.

Kada je u pitanju ograničavanje cene goriva, izmenjena uredba koju je vlada usvojila stupa na snagu 29. aprila i biće na snazi do 31. maja 2022. godine.

"Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara", piše u saopštenju.

Članovi vlade doneli su odluku i o privremenom smanjenju akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih uskladjenih iznosa na derivate nafte i to za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o isplati jednokratne novčane pomoći, u iznosu od po 10.000 dinara, zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za period od 2022. do 2024. godine za sprovodjenje Programa upravljanja otpadom u Srbiji, kojim se "unapredjuje sistem upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjuje odlaganje biorazgradivog otpada na deponije, uspostavlja sistem održivog upravljanja opasnim i industrijskim otpadom i povećava stopa sakupljanja, ponovne upotrebe i reciklaže posebnih tokova otpada".


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x