Volkswagen otvorio pogon za recikliranje automobilskih baterija

Volkswagenov deo Group Components otvorio je ovoga petka svoj prvi pogon koji će se baviti isključivo recikliranjem automobilskih baterija.


Pogon je smešten u nemačkom gradu Salzgitteru i ove nedelje je započeo sa pilot-projektom recikliranja. Cilj projekta jeste uzeti starelitijumjonske baterije korićene u automobilima i iz njih izvući korisne sirovine poput litijuma, nikla, mangana i kobalta, te izdvojiti aluminijum, bakar i plastiku. Na taj bi se način, u idealnom scenariju, moglo reciklirati do 90% svih sastojaka baterija.


U ovom će se pogonu reciklirati samo automobilske baterije koje se više ne mogu upotrebiti u neke druge svrhe. Naime, pre ovakvog ekološkog zbrinjavanja sprovodiće se analiza. Ona će pokazati da li korišćena baterija još sposobna da daje napon dovoljan za njen "drugi život" u drugim sistemima, mobilnim stanicama za punjenje vozila i slično. Ako analiza pokaže da baterija za to nije više pogodna, uputiće se na reciklažu u Salzgitter.Za sada je, u sklopu pilot-projekta, moguće u ovom pogonu godišnje reciklirati tek do 3.600 baterija iz električnih automobila, što se prevodi u oko 1.500 tona sirovine. Kako će e-vozila dobijati na zastupljenosti, tako će rasti i reciklažni pogon, osmišljen tako da mu se kapacitet može povećavati. Tek do kraja ove decenije, kažu iz Volkswagena, ovde će se recikliranje baterija izvoditi u značajnijim količinama.


Autor : GLEDAJ.RS/SeeBiz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x