Za program pomoći Ministarstva privrede pri zapošljavanju i sufinansiranju prijavilo se 45 firmi

Ministarstvo privrede Srbija objavilo je danas da je za pet meseci primene programa za unapredjenje grana od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj, interes za učešće u projektima dodatnog zapošljavanja i sufinansiranja pokazalo 45 malih i srednjih privrednih društava koja posluju u proizvodnom sektoru, eko-turizmu i u oblasti prehrambene industrije.

Do sada je, kako je precizirano, potpisano 26 ugovora o dodeli sredstava, a pravo da se prijave imaju privredna društva sa najmanje 10 zaposlenih na neodredjeno vreme koja investiraju najmanje 500.000 evra.

Ukupna investiciona vrednost 26 ugovora je veća od 31 milion evra, od čega podrška Ministarstva privrede iznosi devet miliona evra.

Navedeno je da će investicije obezbediti održanje 2.900 radnika (ulagači se obavezuju da u ugovorenom periodu neće otpuštati radnike), kao i upošljavanje novih 295 radnika, što je ukupno 3.195 zaposlenih.

Ukazano je da će investicije u opremu, mašine i proizvodne linije, doprineti povećanju vrednosti i obima prometa proizvoda, s tim u vezi, znatnom širenju lanaca domaćih dobavljača i povećanju broja domaćih preradjivača i proizvodjača, modernizaciji i unapredjenju tehnoloških procesa, kao i održivosti i daljem unapredjenju životnog standarda.

U okviru 26 investicionih projekata direktno se ulaže u proširenje poslovnih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese, odnosno unapredjenja usluga u oblasti eko turizma.

Podseća se da realizacija traje najviše 12 meseci od dana podnošenja uredne prijave projekta, a ulagači su u obavezi da nakon realizacije, u periodu koji traje najmanje tri godine, održavaju ukupan broj zaposlenih, kao i da ne otudjuju opremu koja je predmet ulaganja.

Iz Ministarstva privrede su naveli da će se realizacija programa, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, nastaviti i u narednim godinama.


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x