Abazović: Želim da se pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora završi na najbolji način

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izrazio je danas nadu da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti završeno "na najbolji mogući način" i da će Vlada Crne Gore dati svoj doprinos.

"Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i pokušaćemo da damo doprinos tome. Očekujem da ako sve prodje kako treba, ne želim ništa da prejudiciram, i to pitanje bude stavljeno 'ad akta' na najbolji mogući način", izjavio je Abazović posle sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji u Beogradu.

Dodao je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, a da datum tek treba da bude dogovoren.

"Razumem da u Crnoj Gori postoje stavovi koji su suprotni, postoje kritike. Želim da iskažem u ime Vlade da mi moramo da idemo drugačijim putem. Put gde su svi nezadovoljni, gde su stalno tendencije stvaranja podela, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada tome neće davati doprinos", naveo je.

Put koji vodi ka progresu, rekao je, je put u kome će svi poštovati zakone, Ustav, medjunarodno pravo i načelo odvojenosti verskih zajednica od države.

Dodao je da "svako treba da radi svoj posao" i da crkva i država ne treba medjusobno da se mešaju u unutrašnja pitanja.

Odnose Crne Gore i Srbije opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što su tačke sporenja i unutar same crnogorske vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je ranije saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladile Nacrt Temeljnog ugovora.

Taj dokument predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC.

U Nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države.

Ostavljena je i mogućnost uvođenja veronauke u školama.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x