Albanija obezbedila dva satelita da nadziru teritoriju iz svemira

Albanija je danas postigla trogodišnji sporazum sa američkom kompanijom o upotrebi satelita kojim će zemlja moći da snima svoju teritoriju.

Albanska vlada potpisala je sporazum od 6,2 miliona evra sa kompanijom Satelodžik SAD (Satellogic USA Inc) iz američke države Severne Karoline, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Prema sporazumu Albanija će imati prioritetni pristup prema dva satelita koji će biti nazvani Albanija jedan i Albanija dva, a treba da budu lansirani zajedno sa drugim satelitima kompanije preko Spejseksa (SpaceX).

Kompanija Satelodžik treba da obučava stručnjake u albanskoj vladi koji će analizirati i širiti raznim ministarstvima proizvode dobijene saltelitskim snimanjem.

Zvainičnici su rekli da će snimci omogućiti Albaniji da rešava pitanja oko poljoprivednog upravljanja, nadzora životne okoline kao i da sprovodi policijske aktivnosti kao što su nadzor uzgoja ilegalnih biljaka, ilegalnu izgradnju, saobraćaj, graničnu bezbednost i požare.

Albansk premijer Edi Rama rekao je da će sateliti dovesti do novog nivoa policijskog rada u borbi protiv korupcije i jačanja vladavine prava.

Vlada takodje planira uskoro da kupi naoružane dronove za borbu protiv terorizma ili potencijalnog neprijatelja, rekao je on.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x