Amerikanci uvek glasaju utorkom u novembru, a predsednika dobijaju tek u januaru

Amerikanci će u utorak 3. novembra glasati za novog predsednika države, ali će zvanična potvrda pobednika uslediti tek u januaru.


Malo ko van SAD zna da zvanično proglašenje pobednika na predsedničkim izborima u ovoj zemlji traje mesecima, a još manje ljudi zna zašto Amerikanci glasaju baš u utorak u novembru.


Predsednička kampanja u Americi dostiže svoj vrhunac, građani na izbore izlaze 3. novembra i glasaju za elektore, elektori glasaju za predsednika, a tek nakon toga Kongres proglasi pobednika.


Situacija sa korona virusom može da uspori brojanje glasova


Taj čitav proces traje mesecima. Situacija sa korona virusom mogla bi da uspori brojanje glasova, posebno ako se uzme u obzir očekivani veći broj broja glasača koji će glasati poštom.
Lia Merivaki, asistentkinja za američku politiku na Univerzitetu Misisipija za VOA kaže da se pravne procedure moraju ispoštovati i da bi forsiranje objave pobednika izazvale konfuziju i nepoverenje

"Svako forsiranje da se objave rezultati u izbornoj noći bi izazvalo dodatnu konfuziju i nepoverenje, a moguće je i da mnogi podnesu prijave protiv saveznih država, jer očekuju da rezultati budu objavljeni te noći. To će otežati posao izbornim zvaničnicima i saveznim državama, dok pokušavaju da očuvaju proces transparentnim i poštenim".


Zašto baš utorak?


Predsednički izbori u SAD održavaju se uvek u utorak posle prvog ponedeljka u novembru. Ta tradicija ostala je iz vremena kada su SAD bile agrarno društvo. Bilo je neophodno izbeći leto i proleće i odlučeno je da se glasa u nakon završetka setve i žetve. U prvom mahu države su birale neki od 34 dana pre rve srede u decembru, ali se ispostavilo da su prvi glasovi uticali na ishod. Upravo zbog toga 1845. Kongres odredio utorak posle prvog ponedeljka u novembru.
Utorak je izabran kao najpogodniji dan, jer se vikendom odlazilo u crkvu, a sreda je bila pijačni dan.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x