Austrija odustala od izgradnje autoputeva da ne ugrozi životnu sredinu

Imajući na umu dugoročno očuvanje životne sredine, austrijska ministarka za zaštitu klime i životne sredine Leonore Gewessler otkazala je veliki projekat izgradnje autoputa u blizini Beča.

Ministarka je u sredu objavila da se projekat vredan gotovo dve milijarde evra neće realizovati, a neće biti sproveden ni plan o izgradnji drugog autoputa u Donjoj Austriji.

Njene odluke donete su nakon "klimatske provere" projekata izgradnje državnih puteva, koje je ministarka donela prošle godine da bi procenila koliki ekonomski uticaj i korist takvi projekti imaju za životnu sredinu.

"Ne želim da za 20 godina kažemo: bacili smo milijarde sredstava poreskih obveznika i zabetonirali svoju budućnost", rekla je Gewessler.

Gotovo polovina od planiranih 19 kilometara autoputa koji je trebalo da bude izgrađen severno od Beča prolazila bi ispod rezervata prirode, kao tunel.

Iskustvo pokazuje da izgradnja novih puteva rezultira većim prometom, rekla je ministarka, koja je takođe odgovorna za mobilnost. Ugljen-dioksid u atmosferu ne odlazi samo putem vozila već i kroz građevinske radove.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig oštro je kritikovao ovu odluku, rekavši da je to "udar na kvalitet života ljudi".

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/hina

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x