Austrija: Utvrđen plan za uvođenje obavezne vakcinacije

Austrijska vlada utvrdila je plan za usvajanje zakona za planirano uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koja bi počela da se primenjuje od februara naredne godine.

U nedelji od 6.decembra nacrt zakona bi trebalo da bude završen i poslat na četvorodnedeljno razmatranje.

Taj zakon potom može biti upućen na usvajanje u parlament kako bi stupio na snagu od početka februara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Austrija je jedna od prvih zemalja koja idu u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama diskutuje, smatra ministar zdravlja Volfgang Mikštajn dodajući da se radi o dalekosežnoj meri, zbog čega je važno da zakon bude postavlen na širokoj osnovi i da što više delova društva bude uključeno u proces.

Najpre će Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler 30.novembra pozvati eksperte iz nauke, ustavnog prava, zdravstva, službe za ustavna pitanja, komisije za bioetiku, kao i predstavnike Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos na okrugli sto.

Narednih nedelja biće organizovani dalji razgovori sa ekspertima i predstavnicima interesnih grupa, kao i socialnim partnerima i civilnog društva.

Mikštajn je kazao da podsticaji za vakcinaciju deluju, navodeći da je do sada vakcinisano 70 odsto stanovništva barem delimično i dve trećine ima dovoljnu zašitu od težeg oboljenja.

"Međutim znamo da to nije dovoljno. Moramo učiniti sve kako bi se zaštili od novih talasa infekcije", poručio je on.

Edštadler je istakla da je za najavljenu obaveznu vakcinaciju potrebna solidna zakonska osnova.

"Uvođenje obavezne vakcinacije jeste upliv u osnovna prava građana, ali je neophodan i opravdan korak imajući u vidu dramatičnu situaciju"; rekla je ona.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x