Bajden dobio i Džordžiju, Tramp poručuje "vreme će pokazati"

Novoizabrani predsednik Džo Bajden učvrstio je pobedu na izborima pošto je osvojio 16 elektorskih glasova u Džordžiji,a ranije je osvojio i Arizonu. Ali, tranzicija vlasti je i dalje blokirana zbog odbijanja predsednika Donalda Trampa da prizna poraz. Tramp je projektovani pobednik u Severnoj Karolini.

Na događaju u Beloj kući u petak, na kojem je govorio o vakcini protiv koronavirusa, Tramp je prvi put nagovestio da bi ipak mogao u januaru da napusti Belu kuću, uz poruku "da će vreme pokazati", prenosi Rojters.

"Idealno bi bilo da ne idemo u karantin. Ja to neću uraditi, ova administracija to neće uraditi. Nadam se - šta god se dogodi u budućnosti - ko zna koja će biti administracija? Pretpostavljam da će vreme pokazati", rekao je Tramp.

Bajdenova pobeda u Arizoni i Trampova u Severnoj Karolini, projektovane su nakon više od nedelje prebrojavanja glasova posle izbora 3. novembra. Bajden je tek drugi demokratski predsedničkih kandidat koji je pobedio u tradicionalnom republikanskom uporištu proteklih sedam decenija, prenosi Rojters.

Bajden sa Džordžijom ima 306 elektorskih glasova, a Tramp 232. Bajden je proglašen pobednikom izbora krajem prošle nedelje nakon što je osvojio neophodnih 270 elektorskih glasova.

Iako će se u Džordžiji ponovo ručno brojati glasovi, malo je verovatno da će ishod izbora biti promenjen.

Na nacionalnom nivou, Bajden vodi ispred Trampa sa više od 5,3 miliona glasova ili 3,4 odsto.

Tramp odbija da prizna poraz i bez dokaza tvrdi da je pokraden zbog rasprostranjenih izbornih neregularnosti, ali su sudovi odbacili brojne tužbe koje je podneo njegov izborni štab, dok su izborni zvaničnici saopštili da nije bilo većih nepravilnosti tokom glasanja, piše VOA

Autor : VOA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x