Bivši premijer Izraela tvrdi da su bunkere ispod Al-Šife izgradili izralski inženjeri

Bivši premijer Izraela Ehud Barak izjavio je danas da su izraelski inženjeri izgradili podzemne prostorije ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze Al-Šifa.

Barak je u intervjuu za Si-En-En (CNN) izjavio da su bunkeri koje je palestinska oružana grupa Hamas koristila za planiranje terorističkih aktivnosti originalno "izgrađeni od strane izraelskih inženjera".

Barak je objasnio da je Izrael vodio bolnicu pre nekoliko decenija i da je tada pomogao da se izgrade bunkeri, kako bi se obezbedilo više prostora za njeno funkcionisanje.

Emisija u kojoj je bivši premijer gostovao postala je vrlo brzo popularna i izazvala kritike da Izrael nije izneo tačne činjenice u objavama da je tunele ispod bolnice Al-Šifa gradio Hamas i koristio medicinski kompleks kao živi štit od napada.

Izraelski zvaničnici su saopštili da je Hamas prvo privojio podrumske prostorije u bolnici koje je izgradio Izrael dok je upravljao Gazom, a onda iskopao nove nivoe i tunele koje je namenio za sedište svog velikog podzemnog lavirinta.

Barakovi komentari nisu u suprotnosti sa glavnim argumentom Izraela, da Hamas zloupotrebljava prostore ispod bolnice u terorističke svrhe.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x