Brazilski predsednik Bolsonaro kažnjen zbog nenošenja maske

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro kažnjen je danas sa 108 dolara zbog toga što je učestvovao, bez maske i bez poštovanja drugih sanitarnih mera, na manifestaciji motorciklista u državi Sao Paulo.


Hiljade bajkera učestvovalo je juče na skupu „Ubrzajmo za Hrista“ u Sao Paulu. Predsednik ekstremne desnice je izašao na čelo povorke sa otvorenom kacigom i bez maske, čime se krše pravila te brazilske države.Vlasti države Sao Paulo saopštile su da su Bolsonara kaznile sa 552 reala (oko 108 dolara) kao i njegovog sina Eduarda, člana Kongresa, i minsitra za infrastrukturu Tarcisija Gomesa zato što nisu nosili masku i nisu poštovali mere socijalnog distanciranja za vreme skupa.Bolsonaro, koji je pozvao na okupljanja širom Brazila u pripremi za predsedničke izbore iduće godine,nije se osvrtao na upozorenja guvernera Sao Paula Žoaoa Dorije, njegovog političkog rivala, koji je rekao da će predsednik biti kažnjen novčano ako ne bude poštovao zakone te države.


Bolsonaro se više puta usprotivio Doriji i drugim guvernerima oko mera koje su oni uveli radi borbe protiv korona virusa, od koga je umrlo gotovo 484.000 ljudi u Brazilu.Bolsonaro redovno kritikuje mere zatvaranja i nošenje maske i promoviše lekove kao što je hlorokin iako studije pokazuju da su neefikasni.Obraćajući se grupi pristalica koji su mahali zastavama Bolsonaro je ponovo govorio protiv nošenja maske. Predsednik smatra da vakcinisane osobe ne treba da nose masku.


„Nemoguće je da vakcinisana osoba prenosi virus“, rekao je on.

Autor : Gledaj.rs/Beta/AFP

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x