Bregu: Više muškaraca nego žena u radnoj snazi regiona

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu saopštila je da muškarci nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion.„Pored toga, razlike u platama između polova u svim ekonomijama Zapadnog Balkana posebno su velike u profesijama koje se smatraju ‘muškim’, kao što su tehnologija i računarstvo“, rekla je Bregu povodom pokretnja zajedničkog projekta RČ i Razvojnog programa UN (UNDP) pod nazivom Regionalna mreža žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici – STEMOna je navela da u zdravstu žene čine između 70 i 85 odsto diplomaca, manje od 40 posto ih je u poljoprivredi, a samo između 20 i 30 posto u oblasti inženjerstva, objavljeno je veb sajtu RČ-a, prenosi Tanjug.„Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su nego kod muškaraca, ali uprkos tome u STEM oblastima i dalje je prisutna nefleksibilnost, kultura isključivosti u kojoj dominiraju muškarci“, upozorila je Bregu.Prema njenim rečima, RČ iskreno veruje da „ova inicijativa osnaživanja mladih žena da se školuju i grade karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici dolazi u pravo vreme, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojim se suočava ceo region zbpog krize izazvane kovidom“.


Projekat STEM je deo zajedničke inicijative RČ-UNDP na polju ekonomskog osnaživanja žena, koji se „naslanja“ na Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. godina.Prema istraživanju RČ-a „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“, bruto domaći proizvod po stanoviku u regionu mogao bi da se poveća za 1,5 odsto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinirane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti u radnoj snazi.Prema nalazima studije, više žena u domaćinstima na Zapadnom Balkanu radi kao neplaćeni radnik nego u Evropskoj uniji. Šest regionalnih ekonomija je takođe i dalje daleko od rodne ravnopravnosti u pogledu rukovodnih struktura, sa učešćem žena na srednjim i višim upravljačkim položajima od 29 posto 2019. godine (pet procentnih poena ispod EU).


Takođe, indeks osnaživanje žena u regionu je ispod proseka EU, pri čemu je 2019. godine iznosio u proseku 52,4 poena od mogućih 100, naspram proseka u EU od 80 poena.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x