Brod sa žitaricama napustio ukrajinsku luku Černomorsk

 Brod sa žitom napustio je ukrajinsku luku Černomorsk na Crnom moru uprkos ponovljenih pretnji Moskve da će biti meta napada, rekao je danas ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov.

"Brod 'Rezilijent Afrika' sa tri tone žita napustio je tu luku i uputio se ka Bosforu", napisao je ministar na platformi "X" (bivši Tviter).

Ukrajina ovim slanjem prkosi pretnjama Rusije nastojeći da uspostavi pomorske koridore za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.

Rusija se povukla iz sporazuma o žitaricama u julu, godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, uz prigovore da se njen izvoz hrane i đubriva suočavao sa preprekama, te da je nedovoljna količina ukrajinskih žitarica išla u zemlje kojima su potrebne.

Kao reakcija na prekid sporazuma Ukrajina nastoji da uspostavi pomorske koridore duž obala saveznih zemalja do Bosfora surpotstavljajući se ruskim pretnjama da će potopiti brodove koji ulaze ili izlaze iz ukrajinskih luka.

Prema navodima ministra, brod je jedan od dva koji su ušli u luku Čornomorsk prošle nedelje. Drugi brod je još u luci i u toku je njegovo tovarenje žitorm za Egipat, rekao je on.

Ukrajina je objavila u subotu da ta dva broda koja plove pod zastavom Palaosa plove Crnim morem u pravcu ukrajinskih luka, što je prvi put od kada je krajem jula prekinut sporazum o žitaricama sa Rusijom, koji je omogućavao Ukrajini da izvozi žito i pored rata.

Od povlačenja iz sporazuma Rusija sprovodi kampanju artiljerijskih napada na lučku infrastrukturu i objekte sa žitaricama Ukrajine, što je prema Kijevu način da spreče svaki pokušaj izvoza. Moskva tvrdi da gađa vojne ciljeve. 

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x