CDC: Samo 0,01 posto vakcinisanih obolelo od korone

Između januara i aprila ove godine je otprilike 0,01 posto ljudi vakcinisano obema dozama vakcina  obolelo od covida-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku efikasnost vakcina.


U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentovani su takozvani slučajevi "proboja" virusa među 101 milion vakcinisanih obema dozama u Sjedinjenim Državama."Premda se radi o visoko efikasnim vakcinama, slučajevi proboja su očekivani, posebno pre nego što imunitet u populaciji ne dosegne dovoljan nivo za dodatno smanjenje transmisije", kaže se u izveštaju.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila.Dokumentovane su ukupno 10.262 zaraze dve nedelje  ili više dana nakon vakcinacije  i drugom dozom jednom od vakcina koje je odobrio CDC - Pfizera, Moderne i Johnson & Johnsona.Prosečna starost tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučaja radilo se o ženama.Od ukupnog broja proboja, 706 slučajeva ili sedam posto obolelih je hospitalizovano je, a 132 ili jedan posto umrlo jzbog razloga povezanih sa koronom. Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju vakcinisanih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima proboja bila britanska - B.1.1.7."Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinisanje sprečilo daleko nadmašuje slučajeve proboja", napisali su autori.CDC ipak napominje kako je vrlo verojatno da slučajeva proboja ima više jer se osobe koje se vakcinišu obema dozama vakcina retko redovno testiraju.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x