Danas: Izvoz IT-a veći za 45 odsto, za devet meseci dostigao skoro 1,8 milijardi evra

Prihodi od usluga Srbije od januara do septembra ove godine nadmašili su rashode u razmeni sa inostranstvom za 1,3 milijarde evra, objavljeno je na portalu lista "Danas".

Po podacima Narodne banke Srbije to je rast suficita u odnosu na prvih devet meseci prošle godine za više od 30 odsto.
Izvoz usluga za devet meseci dostigao je 7,75 milijardi evra, dok je uvoz bio 6,5 milijardi evra.

Izvoz kompjuterskih usluga od januara do septembra iznosio je 1,76 milijardi evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od čak 45 odsto, ili oko 550 miliona evra.

Ukupan višak u razmeni kompjuterskih usluga iznosio je 1,35 milijardi evra.

Značajan izvor deviza u tom priodu bile su i poslovne usluge od kojih je u Srbiju ušlo 1,95 milijardi evra i to je za 490 miliona više nego u prva tri kvartala prošle godine.

Ipak, suficit u ovim uslugama je znatno menji nego kod IT-a i iznosio je 717 miliona evra.

Treći važan izvor priliva, ali i odliva deviza iz zemlje predstavlja turizam. U prvih devet meseci u Srbiju je zahvaljujući turizmu ušle 1,74 milijarde evra što je za 50 odsto više nego prošle godine, navodi "Danas".

Ali slična situacija je i sa uvozom, što u slučaju turizma znači putovanja građana Srbije u inostranstvo, jer je potrošeno 1,75 milijardi evra, što je čak 72 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Sveukupno sedam miliona evra je manjak u razmeni turističkih usluga, naspram 136 miliona evra suficita napravljenog tokom devet meseci prošle godine.

U sektoru transporta u prvih devet meseci manjak je bio 629 miliona evra i u celosti je posledica većih rashoda od prihoda za transport robe koji je iznosio 666 miliona evra za devet meseci.

Od ukupnog izvoza usluga skoro 80 odsto je izvoz u Evropu, ali oko 47 odsto u Evropsku uniju. Ukupan deficit u razmeni usluga sa EU iznosio je 221 milion evra.

Sa 808 miliona evra najznačajnije tržište za usluge iz Srbije je Nemačka. Sledeće po veličini izvozno tržište je Velika Britanija sa 631 milionom evra i Švajcarska sa 506 miliona evra.

Pored toga u BiH je izvezeno 360 miliona evra usluga, a u Rusiju 314 miliona evra.

Van Evrope najznačajniji igrač je SAD u koje su izvezene 896,5 miliona evra vredne usluge.

Jedna od retkih zemalja sa kojima Srbija ima manjak u razmeni usluga je Kina u koju je uzvezeno u vrednosti 103 miliona, a uvez je bio 280 miliona evra, i Turska gde je izvoz usluga bio 182 milona evra, a uvoz je iznosio 460 miliona evra.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x