Danas se obeležava međunarodni dan sporta, Novak Đoković u centru pažnje

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (IDSDP) ustanovljen je 23. avgusta 2013. godine. Ovim povodom, Novak Đoković se tada obratio na specijalnoj sednici Ujedinjenih nacija.


I tada najbolji teniser sveta se u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zahvalio organizaciji na tome što je ovaj važan datum ustanovljen  ukazujući da je sport osnova da se deca odvoje od ulice i kriminala.


„Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu“, istakao je Novak.


Đoković se tada osvrnuo i na odrastanje  u Srbiji i ostvarenje svog sna.


"Rođen sam u maloj, ali ponosnoj zemlji, koja je prošla kroz teška vremena u poslednjih nekoliko decenija. Upravo u tom periodu sport je postao sastavni deo mog života: sve se promenilo onog trenutka kada sam video Pita Samprasa kako ponosno podiže Vimbldonski pehar. On je postao moj idol. Sanjao sam da budem kao on i postanem najbolji teniser na svetu.
Posle trinaest godina uspeo sam da ostvarim svoj cilj. Bilo je to dugo putovanje na kome nisam bio sam", rekao je Đoković.
Ove godine  Međunardoni dan sporta obeležava se u znatno drugačijoj atmosferi zbog pandemije korona virusa, a Ujedinjene nacije na današnji dan poslale su poruku da je najvažnija utakmica koju danas igramo ona protiv korona virusa.


"Sada više nego ikad moramo delovati kao tim da pobedimo pandemiju, izjednačimo uslove za poštenu i jednaku raspodelu vakcina i pružimo podršku jedni drugima da se snažnije oporavimo od pandemije", jedna je od poruka u saopštenju UN-a povodom obeležavanja Međunarodnog dana sporta.
Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x