Danci špijunirali nemačke lidere za SAD

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, otkrila je evropska medijska istraga objavljena juče, piše Dojče vele.


Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno data podrška NSA od strane danske obaveštajne službe odbrane (FE).

Izveštaj je pokazao da je nemački saveznik i sused sarađivao sa američkim špijunskim operacijama usmerenim na najviše zvaničnike.Tadašnji kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) levog centra Per Šajnbrik takođe je bio meta, otkriva se u novom izveštaju.Izvori tajnih službi prosleđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list ''Mond', nemački ''Ziddojče cajtung'' i nemačke javne emitere NDR i VDR.Ni Merkel ni Štajnmajer nisu imali "nikakvo znanje" o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, prenosi Tanjug DW.Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o otkrićima.Danska vlada je saznala za umešanost tajne službe njihove zemlje u skandal sa NSA najkasnije do 2015. godine.Oni su počeli da prikupljaju informacije o saradnji FE sa NSA između 2012. i 2014. godine u tajnom Dunhamerovom izveštaju nakon otkrivanja podataka bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edvarda Snoudena, izvestio je NDR.Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i Nemačkoj.Danska obaveštajna služba takođe je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva spoljnih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja, prenosi Tanjug navode DW.FE je takođe sarađivao sa NSA na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD.Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada primorala je celo rukovodstvo FE da odstupi 2020. godine.Danski stručnjak za operacije tajnih službi Tomas Vegener Fris veruje da je FE bio suočen sa izborom sa kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati i da su doneli jasnu odluku da rade sa Amerikancima i protiv njihovih evropskih partnera, navodi NDR.NSA, FE i dansko ministarstvo odbrane nisu komentarisali istraživanja, međutim, u saopštenju ministarstva odbrane kaže se da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo".


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x