Delta soj bi mogao da zaključa Srbiju? Ovo je sve što bi trebalo da znate o njemu

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je Delta varijanta korona virusa otkrivena u Srbiji kod dva državljana naše zemlje. Ovime je dodatno porasla zabrinutost stručnjaka koji već mesecima upozoravaju da nema mesta opuštanju bez obzira što su korona brojke u padu.Oba zaražena delta sojem su došla iz inostranstva, mlađe su osobe i nisu vakcinisane. Njihovo opšte stanje je za sada dobro.


Delta soj virusa, Indijski soj ili "dupli mutant" prvi put se pojavio u Indiji gde je izazvao široki talas pandemije koji se proširio na druge zemlje.


Svetska zdravstvena organizacija polovinom meseca navela je da bi "Delta" soj mogao postati dominantan u odnosu na "Alfa" što se već dogodilu u Velikoj Britaniji i preti Nemačkoj. Ovaj soj je zasada registrovan u više od 80 zemalja sveta i mnoge od njih su morale da pojačaju mere.


Istaknuti britanski epidemiolog Nil Ferguson izjavio je da je ova varijanta 60 odsto prenosivija od Alfa varijante i to je upravo razlog za ogromnu zabrinots stručnjaka.


Epidemiolog Predrag Kon je za televiziju N1 izjavio da je „teoretski nemoguće“, zbog velikog procenta vakcinisanih protiv korona virusa, da ponovo bude po 5.000, 6.000 novih slučajeva dnevno, kako je bilo na vrhuncu epidemije, ali da je moguće da se ponovo dođe do 1.000 novih slučajeva dnevno.On je istakao da su „procene krajnje nezahvalne“, kao i da se borba protiv korona virusa do sada vodila „protiv kineske varijante kada je jedan zaraženi zaražavao maksimalno dvoje“, a da se sada suočavamo sa delta sojem koji ima mnogo veću zaraznost, gde prosečno jedan zaraženi zaražava i pet osoba, pa i više.


Simptomi Delta soja korona virusa


Prema istraživanju profesora Tima Spektora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama korona virusa, a sve više obolelih tvrdi da nisu izgubili čulo mirisa i ukusa i da nisu imali povišenu telesnu temperaturu, nego su osećali simptome jače prehlade, curenje nosa, bolove u grlu i glavobolju.


Ovakvu kliničku sliku potvrdio je i doktor Milanko Šekler, virusolog.


"Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu. Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa", rekao je Šekler koji je prethodnih dana upozoravao na pojavu ovog virusa u okruženju.


Studija u Velikoj Britaniji pokazala je, kako prenosi Al Jazira, da dve doze vakcine Pfizer štite od Delta soja u 80 odsto slučajeva, Astra Zeneca u 60 odsto. Proizvođači Sputnjik vakcine kažu  da je protiv Delta soja ona delotvornija od ostalih vakcina dok se za kinesku tvrdi da je kod ovog soja manje efikasna od ostalih, ali da pruža izvesnu zaštitu.


Rezultati škotske studije pokazuju da je dva puta veća šansa za hospitalizaciju kod Delta soja u odnosu na Alfa soj.


Na Zapadnom Balkanu ova vrsta virusa najpre je identifikovana u Hrvatskoj 28. juna, potom na Kosovu 29. juna, a danas i u Srbiji.Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x