Drakulić: Stanje u proizvodnji peleta katastrofalno, zalihe ogromne, tražnje nema, a izvoz zabranjen

Vlasnik firme Bioenerdži point (Bioenergy Point), najvećeg proizvodjača peleta u Srbiji, Zoran Drakulić izjavio je danas da su na domaćem tržištu proizvedene i nagomilane ogromne količine tog energenta, ali da je prodaja stala jer nema tražnje, a da Vlada Srbije ne ukida zabranu izvoza.

On je za agenciju Beta rekao da su prihodi firmi za proizvodnju peleta smanjeni i da je morao da odloži isplatu zarada zaposlenima.

"Stanje na tržištu peleta je katastrofalno, ogromne su zalihe, a prodaja je potpuno stala. Ko je hteo, taj je do sada kupio i pelet i drvo, pa nema prodaje ni jednog ni drugog energenta, a izvoz je zabranjen. Mislili smo da će Vlada Srbije danas ukinuti tu zabranu, ali izgleda da neće", rekao je Drakulić.

Dodao je da je danas došao u fabriku da umiri radnike zbog odlaganja isplate zarada za deset dana, jer su nezadovoljni i hoće da blokiraju puteve.

Vlada Srbije je u avgustu ove godine privremeno zabranila izvoz peleta i ograničila cenu na 38.000 dinara po toni.

Drakulić je rekao da je razgovarao sa predstavnicima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, koji su mu rekli da ne mogu sami da odluče o ukidanju odluke o zabrani izvoza peleta, bez saglasnosti ministarke rudarstva i energetike Dubravke Djedović.

"Djedović nam se ne javlja na pozive. Vladi je izgleda stalo samo da rade strane firme", rekao je Drakulić.

On je dodao da ni na inostranom tržištu nije dobra situacija, jer je zatrpano peletom iz Rusije i Belorusije sa lažnom dokumentacijom.

"Nismo iskoristili situaciju kada je na inostranom tržištu bila velika potražnja peleta i sada ne znamo šta ćemo sa robom koja ne može da se proda i radnicima isplate zarade", rekao je Drakulić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x