E-fakture u punoj primeni od 1. maja sledeće godine

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se i javnom i privatnom sektoru do kraja aprila 2022. ostaviti prelazni period za prelazak na sistem e-faktura, da bi on od 1. maja bio u punoj primeni.


"Novi sistem e-faktura potpuno menja način funkcionisanja, bez papira, bez arhiva, za javne i za privatne PDV obveznike", rekao je Mali.


Sve ide kompjuterski, objasnio je on, ukoliko se poklope ulaz i izlaz, vraća se PDV isti dan, neće više biti čekanja na povraćaj PDV.


Prema rečima Malog, do kraja godine svi u javnom sektoru se obavezuju da se informaciono obezbede da primaju elektronske fakture i najavio i izmene zakona za tu svrhu da bi do kraja iduće godine, potpuno, svi subjekti i privatnog i javnog sktora mogli da primaju i izdaju e-fakture.

Napomenuo je da će korišćenje sistema elektronskog fakturisanja biti besplatno.

Kako je najavljeno, ova sistemska reforma donosi veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava, kao i 125.000 preduzeća, jer više neće izdavati i primati fakture na papiru, a elektronska procedura za sve njih značiće niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje, dok će državi obezbediti efikasniji nadzor nad poreskim prihodima.

Autor : Gledaj.rs/Fonet

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x