EBRD obezbedila Banci Inteza kredit od 25 miliona evra za energetski efikasne investicije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra kojima će Banka Inteza u Srbiji omogućiti malim i srednjim preduzećima da dostignu zelene standarde Evopske unije, kao gradjanima da svoje domove učine energetski efikasnijim, saopšteno je danas.
Prvi deo finansijskog paketa sastoji se od kreditne linije od 20 miliona evra za povećanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća.

Taj zajam omogućiće preduzećima da unaprede svoje procese, zamene opremu i usklade ih sa standardima EU u pogledu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, kao i zdravlja i bezbednosti na radu i zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju Banke Inteza.

Te investicije biće pokrivene iz Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, koji finansira EBRD, dok EU obezbedjuje podsticaje i tehničku podršku. Cilj finansiranja je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike na Zapadnom Balkanu i širem evropskom tržištu.

Drugim delom finansijskog paketa obezbedjeno je pet miliona evra za pojedinačne investicije u zelene materijale, opremu i tehnologije za stambene prostore u privatnom vlasništvu iz Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji nudi rešenja koja su efikasna u pogledu energije i resursa u cilju izgradnje održivije ekonomije.

Program su podržali EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i Federalno ministarstvo finansija Austrije.

Direktor EBRD-a za finansijske institucije za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević je rekla da je ta finansisjka institucija u saradnji sa Bankom Intez do sada obezbedila više od 180 miliona evra za mala i srednja preduzeća, kao i preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji.

Takođe su obezbedjeni zajmovi da više od 2.000 domaćinstava u Srbiji investiralo u energetski efikasna rešenja.

"Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije ponudićemo povoljnije uslove finansiranja za mala i srednja preduzeća koja žele da unaprede i usklade svoje poslovanje sa zelenim standardima EU, a bićemo u prilici i da omogućimo vlasnicima domaćinstava da ulaganjem u energetski efikasna rešenja, pored mogućnosti da povrate do 20 odst oiznosa investicije, ostvare i značajne finansijske uštede u dužem roku i zajedno sa nama doprinesu zaštiti životne sredine", rekao je predsednik Izvršnog odobra Banke Inteza Darko Popović.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih više od 7,6 milijardi evra. Fokus banke u Srbiji je na razvoj privatnog sektora, unapredjenje javnih komunalnih preduzeća i omogućavanje tranzicije države ka zelenoj ekonomiji.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x