EMS tvrdi da gradjani fizički sprečavaju gardnju dalkovoda u niškom naselju, oni odbacuju optužbe

Preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) saopštilo je danas da je grupa gradjana niškog naselja Brzi Brod, ponovo sprečila gradnju dalekovoda u tom naselju, a meštani odbacuju optužbe i prete tužbom.
U saopštenju EMS-a se navodi da je izvodjačima radova i predstavnicima tog preduzeća prilaz parcelama bio zagradjen vozilima, dok je iskopana rupa za stubno mesto za dalekovod zatrpana i na tom mestu je postavljen drveni krst.

Dodaje se da je grupa gradjana obavestila izvodjače radova i predstavnike EMS-a da će radovi biti ometani, ne samo na jednom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama.

"Izvodjačima radova je rečeno da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS. Najavljeno je i masovnije izvodjenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubova, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi", navedeno je u saopštenju.

Ovi postupci, kako su ocenili u EMS-u "nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i prevazilaze granice mirnih okupljanja".

U saopštenju se navodi da zahtevi stanovnika Brzog Broda za postavljanje podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko, niti tehničko utemeljenje.

"Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predvidja da mogu biti i na osam metara od zemlje", rekli su u EMS-u.

Istaknuto je da je EMS za igralište proverio "sigurnosna rastojanja" i utvrdjeno je da nema nikakvih bezbednosnih prepreka za njegovo korišćenje.

"Isključiva svrha gradnje ovog dalekovoda je priključenje distributivne trafo-stanice 'Niš 6' na prenosni sistem. Time će biti obezbedjeno sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline. Ometanje gradnje ovako ključnog elektroenergetskog objekta, imatće posledice na energetsku situaciju, ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu", rekli su u EMS-u.

U saopštenju je naglašeno da će dalekovod, čija je gradnja planirana, stvarati električno i magnetno polje koje je mnogostruko manje od propisanih, što se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

"EMS ne gradi ovaj dalekovod iz svog hira ili iz razloga što ne zna gde da uloži osam miliona evra, koliko iznosi vrednost projekta, već zato što je to neophodno za grad Niš i njegove stanovnike", rekli su u tom preduzeću.

Dodali su da EMS očekuje da izvodjačima radova bude omogućen nesmetan pristup gradilištima, da oni tamo budu bezbedni i da svoj posao obavljaju bez ikakvih uznemiravanja ili pretnji.

Stanovnici Brzog Broda negirali su tvrdnje EMS-a i rekli da nikakvog fizičkog sukoba niti blokade nije bilo.

"Automobili su bili parkirani 100 metara od gradilišta, tako da su radnici EMS-a mogli da pridju sa više strana da su hteli. Oni su izabrali da od sebe prave žrtve", rekli su za medije stanovnici tog naselja.

Najavili su da će tužiti EMS zbog tvrdnji da su meštani pretili izvodjačima radova postaljanjem dinamita.

"Istina je da će žene i deca, mladi i stari, kada dodje vreme, mirno stati pred mašine i čuvati svoje naselje" rekli su Brzobrodjani.

Stanovnici tog niškog naselja tri puta su za protekle dve nedelje protestovali i blokirali saobraćajnicu od Niša do Niške Banje zbog gradnje dalekovoda u blizini njihovih kuća i iznad dečijeg igrališta i sportskih terena.

Gradjani traže da dalekovod i u delu njihovog naselja bude izgradjen podzemno. Istakli su da je reč o trasi dužine tri i po kilometara, na kojoj će biti postavljeni provodnici snage dva puta 110 kilovolti.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x